Sisäisen turvallisuuden selonteko

21.09.2021 klo 14:59
Ryhmäpuheenvuoro 21.9.2021, edustaja Mats Löfström.

Arvoisa puhemies,
Ruotsalainen eduskuntaryhmä tukee vankasti selonteon linjauksia. Monet näistä ovat historiallisia. Ennaltaehkäisy nostetaan kaiken keskiöön. Työ kohti parempaa turvallisuutta lähtee yksilön ja yhteisön auttamisesta. Suurimmiksi uhiksi nostetaan syrjäytyminen ja ulkopuolisuus. Tuntuu, että olemme vihdoin 2020-luvulle.

Arvoisa puhemies,

Turvallisuus on yksi ihmiselämän kulmakivistä. Vaikka suomalainen yhteiskunta yleisesti ottaen on turvallinen, monet ihmiset ja ihmisryhmät eivät tunne oloaan turvalliseksi. Meidän on torjuttava syrjäytymistä ja ulkopuolisuutta, koska ne uhkaavat sisäistä turvallisuutta.

Suomi eroaa muista Pohjoismaista siinä, että onnettomuudet ja kuolemantapaukset ovat huomattavasti yleisempiä suomalaisten miesten keskuudessa. Yhteiskunnassamme moni nainen joutuu väkivallan uhriksi jopa omassa kodissaan, jonka pitäisi olla ihmisen turvallisin paikka. Yhteiskunnassamme tulee olla nollatoleranssi naisiin kohdistuvan väkivallan ja kaiken muunkin väkivallan suhteen. Yhteiskunnassamme tulee olla nollatoleranssi myös kaikkia ihmisten syrjinnän muotoja kohtaan. Ihmisarvon ja muiden ihmisten kunnioittaminen sukupuolesta, ihonväristä, uskonnosta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta on suomalaisen yhteiskunnan perusta.

Arvoisa puhemies,

Suomen sisäisestä turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat erittäin taitavia ja ammattitaitoisia. Talousarvoissa laiva- ja lentokonehankinnat saavat usein eniten huomioita, mutta mikään ei toimisi ilman osaavaa henkilöstöä. Siksi meidän on kyettävä turvaamaan heidän työlleen riittävät resurssit. Siten voidaan varmistaa, että hälytystehtäviin voidaan lähettää henkilöstöä jonkun soittaessa hätäpuhelun, ja että rikokset selvitetään. Tämä valmius luo yhteiskunnallista luottamusta ja lisää tietoisuutta siitä, että riski jäädä kiinni, jos syyllistyy rikokseen, on suuri. Se on tärkeää rikosten torjunnan ja sisäisen turvallisuuden varmistamisen kannalta. Yhtä tärkeää on turvata sosiaalihuollon resurssit, jotta he, jotka kärsivät esimerkiksi huumeriippuvuudesta, mielenterveysongelmista tai ulkopuolisuudentunteesta voivat saada apua.

Arvoisa puhemies,

Meidän on myös turvattava kielelliset resurssit ja henkilöstön kielitaito. Tiedämme kaikki, että hätätilanteessa on äärimmäisen tärkeää voida käyttää omaa äidinkieltään. Siksi meidän on yhteiskuntana panostettava entistä enemmän siihen, että poliisilla, hätäkeskuksilla ja pelastusviranomaisilla on tosiasialliset valmiudet palvella kansalaisia suomeksi ja ruotsiksi, kuten selonteossa todetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ruotsinkielistä pelastushenkilöstöä tulee kouluttaa myös pääkaupunkiseudulla eikä vain Kuopiossa. Työntekijöiden kielitaidot tulee kartoittaa, ja kaksikielisille alueille on aktiivisesti rekrytoitava ja koulutettava kaksikielistä henkilöstöä.

Arvoisa puhemies,

Legitimiteetti ja luottamus ovat pohjoismaisen ja suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita. Niiden turvaamiseksi on turvatta myös viranomaisten läsnäolo. Esimerkiksi merivartio on todella tärkeä Turunmaalle ja Ahvenanmaalle, mutta myös maan koko pitkälle rannikolle Selkämereltä Suomenlahdelle. On tärkeää, että enää useampia merivartioasemia ei lakkauteta uusista ja merkittävistä alushankinnoista huolimatta. Laadukkaat palvelut edellyttävät riittäviä voimavaroja. Suomen taloustilanne on haastava, kuten me kaikki tiedämme, mutta kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu yhteiskunnan tärkeimpiin tehtäviin.

On syytä pitää mielessä, miten pitkälle meneviä seurauksia yhteiskunnan turvallisuudella voi olla. Maailmassa on paljon paikkoja, joissa turvattomuus lisääntyy. Suomalaisen yhteiskunnan turvallisuus voi siten olla kilpailuetu, jonka avulla saamme tänne houkuteltua osaavaa työvoimaa ja nuoria, ulkomaille opiskelemaan lähteneitä suomalaisia palaamaan takaisin. Turvallisuus houkuttelee myös ulkomaisia investointeja ja yritysten pääkonttoreita Suomeen. Suomalaisen koulun tapaan myös suomalaisen sisäisen turvallisuuden tulisi olla tunnettu brändi ja käsite.

Arvoisa puhemies,

Sisäinen turvallisuus on laaja-alainen konsepti, jossa on kyse yhteiskunnasta, uhkakuvista ja viranomaisten toimintakyvystä. Mutta siinä on kyse myös asenteista – siitä, miten me kansanedustajina voimme luoda osallistavan yhteiskunnan, joka ehkäisee vastakkainasettelua, syrjäytymistä ja vihaa sekä siitä, miten kukin meistä suomalaisista arjessaan toimii ja käyttäytyy.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri