Miksi sote?

20.02.2020 klo 12:50
Meille kaikille tulee joskus se päivä, jona tarvitsemme apua ja tukea yhteiskunnalta

Sinä päivänä meidän pitää voida luottaa siihen, että saamme tarpeellista ja asianmukaista hoitoa ja hoivaa. Sen takia meidän pitää huolehtia siitä, että sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut ovat hyvällä tasolla ja että löytyy osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa.

Tänään meillä Suomessa on tilanne, jossa kaikki kansalaiset eivät välttämättä saa tai eivät voi luottaa siihen, että saavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa ajoissa tai tasa-arvoisesti. Meillä on haasteita muun muassa siinä, että jonot terveysasemille ovat usein liian pitkiä ja eriarvoisuutta korostaa omalta osaltaan se tosiasia, että meillä on hyvin toimiva työterveydenhuolto johon siihen oikeutetut pääsevät nopeasti ja vaivattomasti. Meillä on myös merkittäviä terveyseroja eri sosioekonomisten ryhmien välillä ja sen lisäksi väestön ikärakenteen kehitys on haastava. Teknologinen kehitys ja digitalisaatio vie yhteiskuntaa eteenpäin, mutta tarvitsemme jatkossakin ihmisiä, jotka hoitavat toisia ihmisiä ja jotka huolehtivat siitä, että saamme hoitoa ja hoivaa silloin kuin tarvitsemme sitä.

Olemme Suomessa sellaisessa tilanteessa, että meidän on uudistettava sosiaali- ja terveydenhuoltoamme, jotta voisimme turvata sen laatua ja saatavuutta myös jatkossa. Tämä vaatii m.m. hallintorakenteiden uudistamista ja sen takia tarvitsemme sote-uudistusta. Tämä on ollut tiedossa jo pitkään ja myös edelliset hallitukset ovat yrittäneet tätä, mutta eivät ole siinä onnistuneet. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että aikaisemmat hallitukset olisivat tehneet huonoa työtä vaan, että sote-uudistus on erittäin iso ja haastava tehtävä, johon ei ole olemassa helppoa ratkaisua.

Marinin hallituksen tavoitteena on tehdä sellainen uudistus, joka tekee sosiaali- ja terveyshuollosta nykyistä tasa-arvoisempaa, toimintakelpoisempaa ja kestävämpää. Otamme oppia aikaisempien hallitusten virheistä ja yritämme tehdä parempaa. Uusimaa tarvitsee esimerkiksi erillisratkaisua. Meidän ehdotuksessamme Uusimaa tullaankin jakamaan viiteen eri alueeseen yhden sijasta. Tämä on merkittävä parannus aikaisempiin ehdotuksiin verrattuna. Tällä ratkaisulla voimme parantaa eri alueiden ja yksittäisen ihmisen mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon ja siten pystymme myös vahvistamaan demokratiaa. Uudenmaan erillisratkaisulla pystymme myös paremmin turvaamaan palvelut molemmilla kansalliskielillä.

Hoidon laatu ja saatavuus ovat elintärkeitä. Länsiuusimaalaisille Raaseporin sairaala ja Lohjan sairaala ovat tässä keskeisessä roolissa. Tällä hetkellä käydään keskustelua Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sisällä Raaseporin sairaalan tulevaisuudesta. Minusta on todella tärkeää, että Raaseporin sairaala myös tulevaisuudessa voi ylläpitää ympärivuorokautista yhteispäivystystä. Myös tulevassa sote-maakunnassa Raaseporin sairaalalla on tärkeä rooli. Sen ympärille olisi aika luontevaa rakentaa yksi tulevan maakunnan sote-keskuksista. Sairaala on tietenkin keskeinen osa asukkaiden sairaanhoitoaketjua mutta se on tärkeä myös alueemme elinvoimaisuudelle.

Suunnitteilla oleva sote-uudistus ei vielä ole maalissa, mutta se etenee nyt hyvää vauhtia. Tämä uudistus ei tule ratkaisemaan meidän kaikkia ongelmia, mutta tosiasia on, että sosiaali- ja terveyspalveluja on uudistettava, jotta voimme jatkossa taata parempaa laatua, tasa-arvoisempaa hoitoa, lyhempiä jonoja, hyvää saatavuutta ja samalla luoda mahdollisuuksia hillitä kustannusten kasvua.

Sote-uudistuksessa tärkeintä on kuitenkin ihminen ja hänen oikeutensa hoitoon ja hoivaan. Tätä ei saa unohtaa keskustelussa rakenteista.

Thomas Blomqvist

Poistakaa tulorajat, jotka estävät opiskelijoiden työnteon terveydenhuollossa ja maataloudessa

Yhteiskunnan ollessa poikkeustilassa moni ala tarvitsee työntekijöitä ja auttavia käsiä.
Anderds Adlercreutz
eilen klo 13:48

Tärkeitä toimenpiteitä konkurssien ehkäisemiseksi

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin tänään esittämiin toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on helpottaa sekä yksityishenkilöiden että yritysten taloudellista tilannetta.  
Anders Adlecreutz
03.04.2020 klo 19:45

Koronavirus ei tunne rajoja – eikä meidänkään pitäisi

Kansanedustaja Eva Biaudet (RKP) ja Johan Kvarnström (SDP) ovat allekirjoittaneet vetoomuksen eurooppalaisen solidaarisuuden puolesta näinä vaikeina aikoina.
Eva Biaudet
03.04.2020 klo 10:15

Vahva tuki yrittäjille

Maamme on ensimmäistä kertaa rauhan aikana poikkeustilassa.
Joakim Strand
29.03.2020 klo 06:51

Rajoitusten purkamisedellytyksistä tulee keskustella jo nyt

– Kriisi on akuutti, mutta meidän tulee myös ajatella sitä päivää, joka tulee tämän kriisin jälkeen, Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo.
Anders Adlercreutz
28.03.2020 klo 14:47

Nyt tarvitaan käyttöpääomaa, ei projektirahoitusta

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta hyväksyi eilen lisätalousarvion. Talousarvio pitää sisällään laajan taloudellisen avustuspaketin suomalaisille yrityksille. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mielestä kyseessä on hyvä alku.
Anders Adlercreutz
27.03.2020 klo 17:52

Hallitus haluaa turvata oikeuden elämään

Hallitus on eilen päättänyt rajoittaa liikkumista Uudenmaan ja muun Suomen välillä kolmen viikon ajaksi, 19.4. asti.
Anna-Maja Henriksson
26.03.2020 klo 13:26

Pohjoismaat ovat vahvempia yhdessä

Thomas Blomqvist
23.03.2020 klo 17:05

Hallituksen massiivinen tukipaketti on sekä tervetullut että tarpeellinen

Paketti sisältää toimenpiteitä jotka auttavat kaikkia yritysmuotoja ja toimenpiteitä jotka keskittyvät estämään yritysten konkursseja ja toimenpiteitä joiden avulla taistellaan massatyöttömyyttä vastaan.
Thomas Blomqvist
20.03.2020 klo 16:39

Rakennamme sillan notkahduksen yli

Hallitus esitteli tänään uusia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on tukea yrityksiä ja niiden kautta talouttamme tässä taloudellisessa kriisissä, jonka koronavirusepidemia on aiheuttanut. Adlercreutz on tyytyväinen järeisiin toimenpiteisiin, jotka nyt otetaan käyttöön.
Anders Adlercreutz
20.03.2020 klo 13:44

Ryhmäpuheenvuorot

Lähetekeskustelu valmiuslaki 17.3.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.03.2020 klo 18:00

Valtiopäivien avauskeskustelu 11.2.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.02.2020 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu, al-Hol

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.12.2019 klo 15:00

Talousarvion palautekeskustelu

Ryhmäpuheen pitäjä ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.12.2019 klo 11:00

Valtioneuvoston tiedonanto hallituksen ohjelmasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.12.2019 klo 13:00

Lähetekeskustelu rintamalisän korottamisesta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
04.12.2019 klo 15:00

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2020–2023

Ryhmäpuheenvuoro 26.11.2019, Veronica Rehn-Kivi
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
26.11.2019 klo 14:59

Vuoden 2020 talousarvioesityksen ja julkisen talouden suunnitelman lähetekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoro 8.10.2019, Ruotsalainen eduskuntaryhmä, Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
08.10.2019 klo 13:00

Välikysymys hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta

Ryhmäpuheenvuoro 1.10.2019, ruotsalainen eduskuntaryhmä, Joakim Strand
Ruotsalainen edsukuntaryhmä
01.10.2019 klo 15:00

Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta Suomen osallistumisen jatkamisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyössä Irakissa

Ryhmäpuheenvuoro 19.9.2019, ruotsalainen eduskuntaryhmä, Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
19.09.2019 klo 18:02