Pyörät pyörimään

14.06.2020 klo 07:11
Pari vuotta sitten ilmestyneen ”Pohjalaasuuren käsikirjan” mukaan yritteliäs elämänasenne on pohjalaisuuden parasta perintöä nykypäivänä.

Sitä tarvitaan nyt koronakriisin keskellä, kun maailmanlaajuinen pandemia aiheuttaa ihmisten ja yritysten taloudelle suuria haasteita. Hallitus on jo aikaisemmin todennut, että turhien konkurssien välttäminen on tärkeää, ja siksi olemme tukeneet yrityksiä.

Hallitus päätti viime viikolla vuoden neljännessä, historiallisen suuressa 5,5 miljardin euron lisätalousarviossa panostaa niin talouden pyörien pyörittämiseen, koulutukseen, kuin lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Kun yritykset voivat hyvin ja ihmiset pääsevät töihin on yhteiskunnalla paremmat edellytykset ratkaista muita haasteita.

Muistan 90-luvun laman, kun nuorena pankkijuristina päivittäin käsittelin silloisen talouskriisin ihmisille aiheuttamia ongelmia. Koko koronakriisin ajan olen painottanut, että silloin tehtyjä virheitä ei saa toistaa. Lasten ja nuorten tulevaisuudesta ei pidä säästää. Siksi hallitus laittaa tässä lisätalousarviossa lapset ja nuoret keskiöön. Se on hieno päätös. Lisäsimme myös korkeakoulujen aloituspaikkojen määrää yhteensä 4 800 paikalla ja panostimme opiskelijoiden hyvinvointiin. Tulevaisuus saa siis tukea kaikilla opinasteilla. 

Talouden osalta hallitus esitteli laajan elvytyspaketin, jossa muun muassa Pohjanmaalle myönnettiin monta tärkeää infrahanketta. Toimenpiteiden joukossa on Kolpin rautatiesillan uusiminen ja ohituskaistojen sunnittelu valtatie 8:n Vaasa-Kokkola –välille. Olen myös iloinen, että pystyimme myöntämään puoli miljoonaa euroa suunnittelurahaa GigaVaasa- alueelle. Sillä on valtava potentiaali toimia moottorina tulevaisuuden investoinneille, ja alue on tärkeää kytkeä sujuvasti olemassa olevaan infrastruktuuriin.

Torstaina saimme hallituksen kanssa neuvoteltua rajojen avaamisesta. Norjaan, Tanskaan ja Islantiin sekä Baltiaan pääsee nyt matkustamaan ja sieltä voi matkustaa Suomeen ilman karanteenia. Ruotsin osalta tautitilanne ei vielä mahdollista rajan täydellistä avaamista, mutta kevensimme rajoituksia siten, että omalla veneellä voi matkustaa Ruotsiin. Sieltä, kuin myös muualta, saa tulla Suomeen, mikäli täällä on kesämökki tai muu asunto. Myös sukulaisuus- tai seurustelusuhde antavat mahdollisuuden tulla Suomeen. Työmatkaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä on edelleen sallittua, ja Suomen kansalaisilla on tietysti aina oikeus tulla Suomeen ja matkustaa täältä pois.

Suomen ja Ruotsin väliset ystävyys- ja kauppasuhteet ovat meille tärkeitä. Tilannetta Ruotsin osalta tarkastellaan jatkuvasti, ja niin pian kuin mahdollista pitäisi voida sallia myös Vaasa-Uumaja –liikenne täysimääräisesti.

Kesä on nyt ovella ja monien kesälomasuunnitelmat ehkä helpottuivat näiden päätösten myötä. Rajoituksen purkaminen on mahdollista siksi, että olemme onnistuneet hyvin koronan vastaisessa taistelussa. Suositus on edelleen keskittyä tänä kesänä lomailuun kotimaassa. Ne, joilla on mökki, voivat hyvillä mielin viettää kesänsä siellä. Suomessa on myös paljon hienoja vierailukohteita, jotka ottavat ilomielin lomalaisia vastaan. Itse keskityn mökkeilyyn, jahka työtilanne sallii.

Tällaista historiallista ja kummallista kevättä en toivo Suomen koskaan kokevan uudelleen. Kesä tulee nyt sopivana hetkenä ja tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua ja pohtia tulevaa. Se tulee tarpeeseen.

Anna-Maja Henriksson

Meillä kansanedustajilla on erityinen vastuu – myös sanomisistamme

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mukaan tässä tilanteessa samoja sääntöjä ja lakeja tulisi soveltaa kansanedustajiin kuin kaikkiin muihin.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
26.06.2020 klo 12:04

Tärkeä edistysaskel inhimillisemmälle vanhustenhuollolle

Eduskunnan sosiaali – ja terveysvaliokunta sai eilen valmiiksi mietintönsä laista 0,7 henkilöstömitoituksesta iäkkäiden henkilöiden tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) iloitsee ehdotuksesta.
Veronica Rehn-Kivi
23.06.2020 klo 12:48

Sote-uudistuksen lausuntokierros on erittäin tärkeä

Kesäkuun puolivälissä hallitus lähetti sote-uudistuksen lakiesitys lausuntokierrokselle. Luonnos hallituksen lakiesitykseksi on hyvin laaja, siksi perehetymis- ja lausuntoaika lakiesitykselle on 25. syyskuuta asti.
Thomas Blomqvist
22.06.2020 klo 14:16

Vastaus kirjalliseen kysymykseen ulkomaisten lippujen alla purjehtivilla aluksilla koronakriisin takia eristettyinä olevista suomalaisista miehistön jäsenistä

Kansanedustajat Sandra Bergqvist ja Mats Löfströmin ym. esittivät kysymyksen ministeri Haavistolle: Mitä hallitus tekee niiden suomalaisten merimiesten kotiin saamiseksi, jotka tällä hetkellä ovat eristyksissä ulkomaisten lippujen alla purjehtivilla aluksilla ja aikooko hallitus toimia kansainvälisesti, esimerkiksi Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMO. ssa, kansainvälisen ratkaisun löytämiseksi siihen ongelmaan, että miehistön jäsenet eivät pääse poistumaan aluksiltaan?
Christel Liljeström
17.06.2020 klo 14:12

Bergqvist vaatii toimenpiteitä uhanalaisen haahkan suojaamiseksi

Haahkakanta on viimeisen 20 vuoden aikana taantunut Suomessa.
Sandra Bergqvist
12.06.2020 klo 14:06

Monipuoliset panostukset luovat uskoa tulevaisuuteen

Hallituksen ennätyksellisen suuri lisätalousarvio luo edellytyksiä kasvulle ja siten myös pidemmällä aikavälillä tasapainoa valtiontalouteen, painottaa kansanedustaja Joakim Strand (RKP) Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa neljännestä lisätalousarviosta keskiviikkona.
Joakim Strand
10.06.2020 klo 15:00

Tarvitsemme ennustettavan investointiympäristön yrityksille

Anders Adlercreutz
09.06.2020 klo 17:00

Ryhmäpuheenvuorot

Neljäs lisätalousarvio

Lähetekeskustelussa ryhmäpuheenvuoron piti edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
10.06.2020 klo 15:29

Palautekeskustelu julkisen talouden suunnitelmasta

Ryhmäpuheenvuoron piti edustaja Veronica Rehn-Kivi 9.6.2020.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.06.2020 klo 15:30

Valtioneuvoston selonteko EU:n taisteluosaston valmiusvuorosta 1.7.–31.12.2020

Ryhmäpuheenvuoro 6.5.2020, Eva Biaudet, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 18:00

Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86, 88, 93 ja 94 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käytön jatkamisesta

Ryhmäpuheenvuoro, edustaja Anders Adlercreutz. Puhe on kaksikielinen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 14:58

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2021–2024

Ryhmäpuheenvuoro 21.4.2020, Veronica Rehn-Kivi, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.04.2020 klo 15:00

Lähetekeskustelu valmiuslaki 17.3.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.03.2020 klo 18:00

Valtiopäivien avauskeskustelu 11.2.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.02.2020 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu, al-Hol

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.12.2019 klo 15:00

Talousarvion palautekeskustelu

Ryhmäpuheen pitäjä ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.12.2019 klo 11:00

Valtioneuvoston tiedonanto hallituksen ohjelmasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.12.2019 klo 13:00