Kohti valoisampia aikoja

18.04.2021 klo 07:20

Pimeän vuodenajan jälkeen kuljemme vihdoinkin kohti valoisampia aikoja. Tämä pätee sekä säähän että toivottavasti hiljalleen myös koronaepidemiaan. Arkemme on pitkään ollut epidemian sanelemaa ja olemme joutuneet elämään eri rajoitusten kanssa kauan. Tautitilanne näyttää jo positiivisia merkkejä, mutta samalla koronaväsymys painaa meitä kaikkia. Lapset ja nuoret kokevat olevansa eristettyinä ystävistään ja harrastuksistaan. Monella yrittäjällä on ollut raskasta.

Siksi onkin helpottavaa todeta, että nyt todellakin on aika suunnata katse tulevaisuuteen. Rajoitukset näyttävät tepsineen ja tautimäärät laskevat, vaikka valtakunnalliset ilmaantuvuusluvut vielä ovat korkeat. Meillä on siis edellytykset vastuullisesti ja asteittain avata yhteiskunnan toimintoja. Hallitus on antanut luonnoksen exit-strategiasta, joka toimii rajoitusten purkamisen tiekarttana takaisin normaaliin arkeen. Edellytyksenä on kuitenkin, että tartuntamäärät jatkavat laskuaan. Siksi olisi varsin tärkeää, että jokainen malttaisi vielä noudattaa paikallisia koronasuosituksia. Rajoitusten purku koskettaa meitä kaikkia. Itse olen pitänyt tärkeänä, että ehdotus on ollut avoimesti kommentoitavana. On tärkeää saada kansalaisyhteiskunnan, yritysten ja kuntien kannat asiaan. Kaikkien näkemykset ovat tärkeitä tässä työssä, sillä olemme kaikki samassa veneessä. Yhteinen vihollinen on virus.

Tarkoituksena on siis pikkuhiljaa, kun tautitilanne sen sallii purkaa rajoituksia ja siirtyä kohti normaalia, aloittaen lapsia ja nuoria koskevista rajoituksista. Siirtyminen takaisin lähiopetukseen oli tärkeä askel oppilaille, opettajille ja perheille. Myös nuorten harrastustoiminta on tärkeä saada käyntiin. Toukokuussa on tarkoitus, että myös museot avataan ja kirjastoissa saisi taas viettää aikaa.

Rokotekattavuuden parantuminen yhdistettynä viruksen sesonkikäyttäytymiseen tulee luultavasti lähitulevaisuudessa kohentamaan tilannetta. Toivon, että tämän myötä vanhempi väestö pääsisi laajemmin nauttimaan toistensa seurasta ja viettämään aikaa perheidensä ja ystäviensä kanssa.

Mielestäni meidän tulee myös ottaa huomioon, että sisällä ja ulkona järjestettävät tapahtumat ovat viruksen leviämisen kannalta vähän eri asioita. Urheilutapahtumat ja kesäteatterit kuuluvat olennaisesti monen kesään. Jos kaikki menee hyvin, voisimme jo kesällä istua katsomossa nauttimassa tunnelmasta. EU:ssa työstetään myös rokotepassia, jonka avulla matkustaminen helpottuisi. Tämä on hyvä asia, mutta haastava kokonaisuus kun emme tiedä voiko rokotteen saanut henkilö tartuttaa muita. Siksi on vielä auki, minkä merkityksen todistukselle voi antaa.

Niissä maakunnissa, jossa ravintolat ovat olleet kokonaan suljettuna, odotetaan jo kovasti niiden aukeamista maanantaista 19.4. alkaen. Meitä on varmasti monta, jotka kaipaavat lähikahvilansa tai lempiravintolansa annoksia. Aukioloaikoja ja asiakasmääriä tullaan kuitenkin aluksi rajoittamaan riippuen maakunnan epidemiatilanteesta. Tämä tarkoittaa sitä, että n.k. perustason maakunnissa ravintolat saisivat olla auki kello 23 asti. Muilla alueilla on voimassa tiukemmat säännöt. Toivon mukaan voisimme kesäkuussa kokonaan luopua näistä rajoituksista.

Olennaista on, että meidän kaikkien yhteinen ponnistus tartuntojen vähentämiseksi tuottaa tulosta. Olen tyytyväinen siihen, että perustasolla olevalla Etelä-Pohjanmaalla tartuntaluvut ovat koko maan tasolla verrattain alhaiset ja että myös Pohjanmaalla luvut ovat viime aikoina kääntyneet hienosti laskuun. Haluan kiittää kaikkia siitä todella hienosta työstä, jota on tehty. Toivottavasti tämä positiivinen kehitys jatkuu kulkiessamme kesää kohti.

Anna-Maja Henriksson

Mietintö sote-uudistuksesta vihdoin valmis!

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Kansanedustaja ja valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (RKP) on tyytyväinen siihen, että työ merkittävän uudistuksen toteuttamiseksi vihdoin on saatu päätökseen.
Veronica Rehn-Kivi
tänään klo 13:55

Vanhusasiainvaltuutetun virka perustetaan– ikäihmisten edunvalvonta toteutuu 

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä vanhusasiainvaltuutetusta.
Veronica Rehn-Kivi
09.06.2021 klo 14:33

Kehityspolitiikan tulee olla keskeisessä roolissa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa

Eduskunnassa on tänään käyty palautekeskustelu valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Kansanedustaja Joakim Strand (RKP) korosti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa ulko- ja turvallisuuspolitiikan monipuolisuuden ymmärtämisen tärkeyttä.
Joakim Strand
09.06.2021 klo 16:45

Uudet hoitomuodot on tuotava potilaan saataville myös Suomessa

Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen uusien hoitojen tuomisesta potilaan saataville Suomessa.
Veronica Rehn-Kivi
08.06.2021 klo 16:16

Aika auttaa kulttuuriala jaloilleen

Kulttuuriala kokoontui eduskuntatalon edessä torstaina. Koronarajoitukset ovat iskeneet erityisen kovaa kulttuurialan, joka on täysin riippuvainen siitä, että ihmiset kokoontuvat. Ruotsalainen eduskuntaryhmä jakaa kulttuurialan näkemyksen. Nyt on todellakin aika auttaa kulttuuriala jaloilleen.
Adlercreutz, Biaudet ja Ollikainen
05.06.2021 klo 14:05

Uusi oppivelvollisuuslaki on unohtanut saariston oppilaat

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on tänään jättänyt sisään kirjallisen kysymyksen uuden oppivelvollisuuslain majoituskorvauksesta.
Sandra Bergqvist
04.06.2021 klo 13:43

On tärkeää kehittää merivartioston läsnäoloa saaristossa!

Tiistaina Åbo Underrättelser julkaisi artikkelin Hiittisten merivartiostoaseman olevan sulkemisuhan alla. Uutinen huolestuttaa kansanedustajaa Sandra Bergqvistiä (RKP), joka korostaa viranomaisten läsnäolon tärkeyttä saaristossa.
Sandra Bergqvist
02.06.2021 klo 13:44

Askel lähempänä Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusimista

Edustaja Sandra Bergqvist kolmannesta lisätalousarviosta:
Sandra Bergqvist
02.06.2021 klo 17:56

Tarvitsemme kilpailukykyisen yritysverotuksen!

Anna-Maja Henriksson
29.05.2021 klo 10:09

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Joakim Strand.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.06.2021 klo 15:00

Välikysymys sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta

Ryhmäpuheenvuoro pitäjä edustaja Veronica Rehn-Kivi.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
01.06.2021 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta vuosille 2021–2032

Ryhmäpuheenvuoro 26.5.2021. Edustaja Sandra Bergqvist.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
26.05.2021 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022–2025

Ryhmäpuheenvuoro 19.5.2021, Veronica Rehn-Kivi, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
19.05.2021 klo 14:59

Talouspolitiikan linjaa koskeva välikysymys

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
18.05.2021 klo 15:00

Valtiovarainvaliokunnan EU:n omia varoja koskeva mietintö

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.05.2021 klo 15:00

Valtioneuvoston koulutuspoliittinen selonteko

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
05.05.2021 klo 14:30

Lähetekeskustelu valtioneuvoston EU-politiikkaa koskevasta selonteosta

Ryhmäpuheenvuoro 24.2.2021. Puheen esitti edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
24.02.2021 klo 15:00

Välikysymys Suomen osallistumisesta EU:n elpymispakettiin

Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Joakim Strand.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.02.2021 klo 14:59

Euroopan unionin omien varojen järjestelmä

Lähetekeskustelu 10.2 2021 Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä. Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
10.02.2021 klo 14:43