Oikeusvaltioperiaate on toimivan yhteiskunnan edellytys

10.09.2019 klo 12:09
Heinäkuussa Suomen hallitusmuoto täytti 100 vuotta. Tänään ollaan vietetty hallitusmuodon satavuotisjuhlaa eduskunnassa.

- Hallitusmuotomme vuodelta 1919 on ollut maamme demokratian perusta ja edistänyt Suomen kehitystä nykyaikaiseksi oikeusvaltioksi. Suomi painottaa EU-puheenjohtajamaana oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista koko Euroopassa. Kyse on riippumattomien tuomioistuinten, ihmisoikeuksien ja demokratian kunnioittamisesta ja siten EU-maiden välisen luottamuksen vahvistamisesta, oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

Oikeusministeri Henriksson mainitsi tämän myös tänään, kun hän avasi Helsingissä osana Suomen EU-puheenjohtajakautta järjestetyn suuren oikeusvaltiokonferenssin.

- Suomi oli ensimmäinen maa Euroopassa, jossa miehet ja naiset saivat yhtäläiset äänioikeudet. Meidän tulee vaalia äänioikeutta ja muistuttaa itseämme, että äänen käyttäminen on oikeus, Henriksson painottaa.

K. J. Ståhlberg oli avainasemassa maamme ensimmäisen perustuslain, hallintomuotomme, laatimisessa. Sen myötä annettiin perustuslaillinen suojan kansalaisten perusoikeuksille, kuten sananvapaudelle, uskonnonvapaudelle ja kokoontumisvapaudelle.

- Meidän tulee olla ylpeitä Suomesta, jossa jokaisella on oikeus harjoittaa uskontoaan, sanoa mielipiteensä ja ilmaista itseään. Mutta vapauden myötä tulee myös vastuuta. Emme voi hyväksyä, että sananvapauden taakse piiloudutaan samalla kun poljetaan toisten perustuslaillisia oikeuksia.

- Meidän on jatkettava yhteiskuntamme rakentamista  ja ylpeyden ja yhteisöllisyyden tunteen vahvistamista. Haluan myös tulevaisuudessa elää kaksikielisessä ja vapaamielisessä Suomessa, joka on avoin ja tasa-arvoinen ja missä yksilön vapaus, mutta myös vastuu on keskiössä , Henriksson sanoo

Anna-Maja Henriksson