Lähetekeskustelu rintamalisän korottamisesta

04.12.2019 klo 15:00
Ryhmäpuheenvuoron pitäjä ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz

Arvoisa puhemies,

Jokin aika sitten tapasin rintamaveteraanin, joka kertoi, miten hän päätyi sotaan. Hän oli ollut kaverinsa kanssa pyöräilemässä Kirkkonummen Meikojärven ympäri kesäkuussa 1941. Jommankumman rengas oli puhjennut, ja kun he olivat paikanneet sitä auringonpaisteessa, heidän ylitseen oli lentänyt pommikoneita. Tuolloin he ymmärsivät, että jatkosota oli alkanut. Pojat olivat pyöräilleet kotiin Helsinkiin, ja muutaman päivän päästä tapaamani rintamaveteraani oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi Tuusulan varuskunnassa. Koska hän oli alaikäinen, hän oli väärentänyt paperinsa, jotta hänet hyväksyttäisiin varmasti.

Vieraillessani eräässä vanhainkodissa Kristiinankaupungissa sain kuulla erään toisen tarinan. Gunnar oli osallistunut taisteluun Suomenlahdella. Kun venäläiset sotilaat olivat ottaneet saaren haltuunsa, hän oli yrittänyt paeta uimalla läheiseen saareen. Hänet vangittiin, ja seuraavat vuodet kuluivat Siperiassa. 

Kun hän vuosia myöhemmin palasi, hänen oma äitinsä ei tunnistanut häntä. 

Sodan jälkeen nämä kaksi nuorta palasivat arkeen. Näiden kokemusten jälkeen heidän oli yritettävä sopeutua jälleen tavalliseen elämään. Me emme voi ymmärtää, minkälaista se oli.  

Rintamalisän korotus 50 eurosta 125 euroon kuussa on tärkeä kädenojennus näille miehille ja kaikille muille rintamaveteraaneille. Olen myös iloinen siitä, että tällä toimenpiteellä on eduskunnan yksimielinen tuki. Haluamme tällä tavoin konkreettisesti osoittaa kunnioituksemme veteraanien ikäluokan uhrauksille Suomen itsenäisyyden puolesta.

Meidän nuorempien on tietysti vaikea kuvitella, mitä kaikkea he joutuivat uhraamaan. Ja monilla meistä on esi-isiä tai sukulaisia, jotka joutuivat uhraamaan henkensä.

Arvoisa puhemies,

Suomi voi olla ylpeä historiastaan. Nöyrän kiitollisina muistamme kaikkia heitä, jotka ovat olleet mukana rakentamassa tätä Suomea, jonka itsenäisyyttä juhlistamme tällä viikolla itsenäisyyspäivänä.

Nykyään rintamalisää maksetaan yli 8 000 hengelle korvauksena heidän sodan aikaisista panoksistaan. Mainittakoon, että noin puolet lisän saajista on miehiä ja noin puolet naisia. Korotuksesta hyötyvät siis sekä miehet että naiset. Tasa-arvon toteutuminen on tärkeää myös rintamaveteraanien kohdalla.

RKP ja ruotsalainen eduskuntaryhmä kannattavat tätä lakialoitetta kaikin puolin. Tällä toimenpiteellä haluamme toivottaa rintamaveteraaneille ja koko Suomen kansalle iloista ja arvokasta itsenäisyyspäivää.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä